Tournee Fanfare Promotie Orkest Estland mei 2016

Foto Bert Langeler

Het Fanfare Promotie Orkest werd in 2015 door Bert Langeler, Board member van de WASBE, uitgenodigd om begin mei 2016 op tournee naar Estland te komen voor het geven van zes concerten waarvan drie dubbelconcerten met blaasorkesten uit Estland en drie schoolconcerten. Deze concerten werden gegeven in de steden Tartu, Vohma, Viljandi, Suure Jani en Keila. Het FPO werd speciaal uitgenodigd optredens te verzorgen waarbij de aandacht gericht was op nieuw en educatief repertoire op hoog niveau. Het orkest heeft in Estland ook contact gelegd met een orkest dat geheel bestaat uit dirigenten. Dit orkest, (Estonian Conductors Wind Band) is in oktober 2016 naar Nederland gekomen voor een korte concert tournee. Tijdens dit verblijf in Nederland werd het orkest waar mogelijk organisatorisch ondersteund door Stichting Streekfestival en het FPO.

Op het repertoire voor Estland stonden grote concertwerken waaronder Lake of the Moon van Kevin Houben, Suite from Hymn of the Highlands van Philip Sparke, Ghost Train van Eric Whitacre en Fire in the Blood van Paul Lovatt-Cooper. Daarnaast een aantal solowerken al waaronder het Concertino for Trombone van Lars-Erik Larsson en El Cid van Bert Appermont. Ook het mooie koraal Meditation van Jan de Haan, Pastime with Good Company en het groovy We’re in the House van Maino Remmers stonden geprogrammeerd. Speciaal voor deze tournee maakte FPO orkestlid Erik Rozendom een arrangement van muziek uit de laatste Star Wars film The Force Awakens.

Prins Bernhard Cultuurfonds_alternatief_CMYK_logo

Cultuur Estland

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De cultuur van Estland is enorm beïnvloed door de verschillende machthebbers die het land heeft gekend zoals onder andere Rusland, Denemarken en Polen. In de tweede wereld oorlog bezette de Duitsers het land, wat toentertijd werd gezien als een bevrijding. Pas sinds 1991 is het land officieel onafhankelijk. Het is onvermijdelijk dat deze machthebbers een indruk achter hebben gelaten op het land. Al deze verschillende machthebbers van het land hebben hun sporen achter gelaten. De geopolitieke situatie van Estland leidde ook in zijn muzikale traditie tot Duitse en Russische beïnvloeding. Maar daarnaast ontwikkelden Estse componisten vanaf de negentiende eeuw hun eigen nationale muzikale taal, die zijn hoogtepunt bereikte met het wereldwijde succes van de op ons muziekpodium opgevoerde composities van Arvo Pärt

“De Nieuwe Dirigent” Workshop over Leiderschap en Management 

Het Fanfare Promotie Orkest heeft speciale workshop over leiderschap en management ontwikkeld; De Nieuwe Dirigent. Misschien is de workshop iets voor u? Er zijn namelijk vele overeenkomsten tussen dirigeren en managen van een team of organisatie.

Wat is uw rol als leidinggevende en hoe vervult u die rol? Weet u uw medewerkers te inspireren zoals een dirigent zijn orkest naar een topprestatie leidt. De trainer en dirigente Lucienne de Valk nemen u mee aan de hand van oefeningen en hun praktijkervaringen.

Na deze sessie gaat u met de opgedane kennis zelf ‘met het stokje zwaaien’… misschien confronterend maar vooral erg leerzaam. U voelt hoe het orkest uw tempo volgt, de expressie en de accenten die u aangeeft.

De workshop De Nieuwe Dirigent kan op een door u zelf gekozen locatie plaatsvinden. Voor meer informatie en inschrijving kunt u contact opnemen met Cora Blanken corablanken1@gmail.com