Arjan Griffioen Bodegraafse Maestro 2022

Zaterdag 11 juni vond de vierde editie van de Bodegraafse Maestro plaats. Maar liefst acht dirigenten in spé beklommen het podium om het Fanfare Promotie Orkest (FPO) de weg te wijzen in verschillende composities. De winnaar van Bodegraafse Maestro 2022 werd Arjan Griffioen.

De deelnemende Maestro’s 2022 waren: Saskia van den Akker, Jan Oostveen, Marlies Donker, Monique Jonker, Martina Bloemzaad, Annemiek Oskam, Arjan Griffioen en Arjan de Knikker. Daarvan kwamen Marlies, Saskia en latere winnaar Arjan in de finale. Het orkest voor de Bodegraafse Maestro is een samenstelling van muzikanten van het Fanfare Promotie Orkest en muzikanten van verschillende muziekverenigingen uit het Groene Hart.

Winnaar Arjan Griffioen werd door juryleden Lyan Verburg en John Bouwmans een ‘baas’ genoemd die krachtig voor het orkest staat. Arjan zelf over de muzikanten van het orkest: “ze laten je niet zitten en dat is heerlijk.”

Voor meer informatie over het evenement en het FPO kunt u de facebookpagina Bodegraafse Maestro bezoeken of een mail sturen naar streekfestival@gmail

Rens van Renssen Alphense Maestro 2022

Op een bloedheet Rijnplein namen negen kandidaten zonder enige orkestervaring plaats op de bok voor het Fanfare Promotie Orkest. Zij streden om de titel Alphense Maestro 2022.

Wie zou de opvolger worden van Frangken Tuhumena, die in 2019 de Alphense Maestro won? Dat was de grote vraag die centraal stond. Zoals vorige edities was ook dit keer het Rijnplein het decor van de wedstrijd. Negen amateurdirigenten namen het op deze hete dag tegen elkaar op. Aan de jury, bestaande uit Joop Nijholt, Ingrid Slangen en Aubrey Snell, de taak om de kandidaten te beoordelen.

Achtereenvolgens verschenen Erik van Zuylen, Jan van den Bosch, Dirk Scholte, Rens van Renssen, Naomi Snell, Thérèse Jacobs, Dick van Smirren, Arjan Wille en Heleen Vermeulen op de bok. Helemaal blanco gingen zij er niet in. Vooraf hadden alle kandidaten namelijk wel een workshop dirigeren gekregen van Lucienne de Valk, de vaste dirigent van het Fanfare Promotie Orkest.

Al snel werd duidelijk dat de amateurdirigenten enthousiast en vol plezier te werk gingen. Maar wie zouden er door gaan naar de finale? Het jury oordeel: Rens van Renssen, Dirk Scholten en Thérèse Jacobs. De andere deelnemers werden gedeeld vierde. “De één wat meer dan de ander”, grapte presentator Rob Buisman, zelf deelnemer en finalist van de eerste editie van de Alphense Maestro.

In de finale dirigeerden alle drie de finalisten hetzelfde werk: Lord of the Dance. Daarna was het wachten op het verlossende woord van de jury: wie zou er worden bekroond tot de beste Maestro 2023 van Alphen aan den Rijn? Dat werd Rens van Renssen, leerkracht basisonderwijs bij PCB De Rank, hij mag zich een jaar lang Alphense Maestro 2022 noemen.